Vigile_onderwijs_vacature

Basisscholen dicht tot 8 februari

Na de persconferentie op 12 januari was er nog hoop dat het primair onderwijs tegen het einde van de maand weer van start zou kunnen gaan. Echter adviseert op zaterdag 16 januari het Outbreak Management Team de basisscholen níet eerder te openen. Een dag later geeft Minister Slob van Onderwijs het OMT gelijk. De basisscholen blijven dicht tot 8 februari.

Teleurstelling voor ouders en leerkrachten

Voor zowel leerkrachten die hun leerlingen kwaliteitsonderwijs willen kunnen bieden als ouders die naast kinderen ook een baan hebben is dit een behoorlijk zure appel om doorheen te bijten. Hoe houd je kinderen op afstand bij de les? Hoe zorg je ervoor dat leerlingen met een leerachterstand niet nóg meer achter gaan lopen? Hoe kun je als ouder met een baan ook taken van de leerkracht op je nemen?

Onderwijs op afstand

De vraag is wat wijs onderwijs is. Wanneer je als onderwijsprofessional de kinderen niet goed kunt observeren is het moeilijk om in te schatten hoe het daadwerkelijk met je leerlingen gaat. De website Les op Afstand geeft leerkrachten handvatten, tips en tricks om onder deze omstandigheden hert best mogelijke onderwijs te kunnen leveren. Daarnaast kun je ook zelf nadenken over de mogelijkheden, zoals:

1.      Een corona-proof huisbezoek

Niemand weerhoudt jou ervan om je leerlingen persoonlijk op te zoeken. Als dit buiten gebeurt, op gepaste afstand en met een mondkapje op minimaliseer je het besmettingsrisico en kun je kwetsbare kinderen alsnog in het vizier houden.

2.      Bijles-video’s

Wellicht zijn er heel wat leerlingen in jouw klas waarvoor de in een online-les behandelde stof te begrijpen is zonder dat er extra uitleg nodig is. Er zijn ook leerlingen waar dat niet voor geldt. Als je toch al zo digital-savvy bezig bent, waarom niet een paar extra video’s maken voor deze leerlingen?

3.      Werk samen

Het corona-virus doet niet aan discriminatie. Er is geen school die wordt overgeslagen en dat betekent dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Des te belangrijker om met je mede leerkrachten te delen wat werkt – en wat juist niet.

4.      Stel het bestuur op de hoogte

Als onderwijsprofessional ben jij de aangewezen persoon om aan te geven hoe het er op de werkvloer aan toe gaat. Zijn er problemen waar je tegenaan loopt, heb je twijfels of juist een super goed idee? Deel het met het schoolbestuur. Jíj bent de expert.

5.      Gebruik je creativiteit

Wees zo creatief mogelijk wanneer je materiaal maakt. Dit betreft zowel online lesmateriaal als huiswerkopdrachten. Heb je een super goed idee dat niet binnen het budget past? Twijfel niet te lang en leg het voor aan het bestuur. Hoewel niemand een blueprint heeft voor deze crisissituatie, bezit jij de specialistische kennis.