Skip to main content

De zomervakantie staat voor de deur. Ook in het onderwijs zorgt die laatste sprint voor de vrije weken beginnen vaak voor een hoop gestress. In de nieuwe blog van Vigile lees je hoe je met onze tips rustig die eindstreep haalt nu het bijna zomervakantie is.

Het is bijna zomervakantie: aftellen tot de vakantie

We kijken allemaal reikhalzend uit naar de zomervakantie ieder jaar: het lekkere weer, oneindig veel vrije tijd, gezelligheid met vrienden en familie, op het vliegtuig naar een ver oord. De tijd om bij te komen van het schooljaar. Die vakantie wil je niet beginnen met een gevoel van stress door het gehaast afsluiten van de laatste taken op je werk. 

Ook in het onderwijs is iedereen klaar voor de vrije weken. De leerlingen kijken hunkerend uit naar de vakantie, zijn moe van het afgelopen schooljaar en zitten met het warme weer liever ergens anders dan in het klaslokaal. Al met al is het die laatste weken tot het bijna zomervakantie is moeilijk concentreren en gemotiveerd blijven. Ook voor het personeel is de tijd voor de zomervakantie er eentje waarin nog van alles moet gebeuren: een schoolreis boeken, oudergesprekken houden, het nieuwe jaar voorbereiden, overdrachten houden, rapporten opstellen, vergaderingen bijwonen. Met onze tips ga jij als leerkracht of docent zonder stress de vakantie in. 

Bijna zomervakantie | Aftellen tot zomervakantie - Vigile

Tips voor een goede voorbereiding

Wanneer het bijna vakantie is, is de key een goede voorbereiding vóór de schooldeuren voor een paar weken dichtgaan. 

1. Plan goed

Door inzichtelijk te krijgen wat er allemaal nog moet gebeuren, krijg je overzicht. Zo weet je precies welke werkactiviteiten nog op je wachten voor het bijna zomervakantie is. Met een planning weet jij exact wat er allemaal moet gebeuren die laatste dagen. En die planning kun je altijd nog aanpassen, maar door grote lijnen vast te leggen heb je houvast tijdens de drukke laatste dagen. 

2. Doe alleen wat gedaan moet worden

Met je planning bij de hand heb je goed in gedachten wat echt moet gebeuren, wat je af kunt dragen en wat kan wachten tot je weer terug bent van die welverdiende vakantie. De werkzaamheden die prioriteit hebben doe je uiteraard als eerste. Zaken als een nieuwe manier van leren implementeren kunnen wachten tot na de zomermaanden. Ook is het niet nodig dan al je lessen voor het nieuwe jaar voor te bereiden. Door voorrang te geven aan de zaken die nodig zijn en de rest door te schuiven, ben je niet alleen maar aan het rennen om alles nog gedaan te krijgen. En zo ga je niet buiten adem je vrije tijd tegemoet als het bijna zomervakantie is. 

3. Verdeel werk

Merk je dat je to-do lijst langer is dan je gedaan kunt krijgen? Schakel collega’s in en verdeel wat werk of voeg werkzaamheden samen. Ook wanneer je op het laatste moment allerlei verzoeken krijgt, mag je ‘nee’ zeggen wanneer je zelf al genoeg op je bordje hebt. 

4. Bouw rustig af naar de vakantie

Bouw rustig af wanneer het bijna zomervakantie is. Rond taken af en bereid dingen alvast voor voor wanneer je terugkomt. Neem geen grote taken meer aan in de laatste dagen voor je afsluit. Door het langzaam af te bouwen, kun je je hoofd leegmaken en vermindert je stress. Zo maak je je al klaar en laad je jezelf op voor het nieuwe schooljaar.  

5. Laat je werkplek opgeruimd achter

Een opgeruimde werkplek zorgt voor rust en ontspanning. Je wilt niet dat je eerste taak na je vakantie het opruimen van rommel op je bureau is. Dat is geen fijn begin van het nieuwe schooljaar. 

6. Plan een vrije dag 

Is vrijdag je laatste werkdag en stap je zaterdag op het vliegtuig? Dat zorgt vaak voor een hoop gestress en gehaast. Plan een vrije dag tussen je laatste werkdag en de dag dat je daadwerkelijk op vakantie gaat. Zo is de kans kleiner dat je iets vergeet en kun je rustig je koffer inpakken. 

Zomervakantie: tijd voor een nieuwe baan?

De zomervakantie is de ideale tijd om na te denken over je baan: ben ik nog tevreden met waar ik werk? Bij Vigile vind je de nieuwe functie in het onderwijs die perfect bij jou past. Wij helpen je graag in die zoektocht. 

Bekijk alle vacatures van Vigile.

Chat openen
Hallo 👋 Interesse in een nieuwe uitdaging in het onderwijs, de zorg of bij de overheid? Neem gerust contact op! Gr. Mina van Vigile