Skip to main content

Wanneer je aan werken in het onderwijs denkt, komt vaak niet het meest rooskleurige beeld in je op: lage lonen, hoge werkdruk en personeelstekorten. Toch is het onderwijs een prachtig vak. Vigile zet op een rij waarom je wilt werken in het onderwijs. 

Waarom werken in het onderwijs?

Een torenhoge werkdruk, een laag salaris en te weinig collega’s om het werk op te vangen: het beeld van werken als leerkracht is vaak niet positief. Toch gaan leraren die elke dag voor de klas staan met veel plezier naar hun werk. Het onderwijs is dan ook een mooi vak, en kan een hoop nieuwe leerkrachten gebruiken. Vigile legt uit waarom werken in het onderwijs juist leuk is. 

1. Je helpt kinderen met hun ontwikkeling

Als leraar sta je aan de basis van de ontwikkeling van kinderen. Op school help je hen leren met kennis maar ook met vaardigheden. Je geeft kinderen vertrouwen nieuwe uitdagingen aan te gaan en continu te blijven leren. Je draagt bij aan de maatschappij door klassen vol leerlingen onder je hoede te nemen. Kinderen zitten wanneer ze naar school gaan in de vormende jaren van hun leven; als docent ben je dus een belangrijk persoon. 

2. Je hebt veel vrijheid en kan creatief te werk gaan

Als leraar is het je taak de lesstof over te brengen. Maar in hoe je dat doet, kun je jouw creativiteit kwijt. Je moet wel voldoen aan het curriculum en bepaalde onderdelen behandelen, maar je kunt de lessen die je geeft zelf uitwerken. 

Dat maakt ook dat geen dag hetzelfde is, ondanks roosters en vaste lestijden. 

3. Je hebt veel keuzes bij werken in het onderwijs

Een andere reden voor waarom je wilt werken in het onderwijs is de grote diversiteit in banen. Je kunt als leerkracht aan de slag op allerlei scholen: de basisschool, het mbo, de universiteit of op een andere onderwijsinstelling. Deze functies verschillen allemaal van elkaar. Ook als je niet als leraar aan de slag wilt, zijn er genoeg andere banen in het onderwijs. Denk aan een functie als pedagogisch medewerker, conciërge of begeleider. 

4. Het houdt je jong

Het enthousiasme van kinderen werkt aanstekelijk en geeft je als leraar energie. Jonge mensen zitten nog niet vast in patronen en kijken met een open blik. Ze staan open voor nieuwe ideeën. Dat houdt je als leerkracht jong. Bovendien houden leerlingen je ook een spiegel voor: hoe jij je gedraagt, krijg je direct terug. Je leert als leraar elke dag bij. Aangezien het onderwijs nooit stilstaat, verdiep je je ook in nieuwe lesmethoden en onderwijstechnieken. 

5. Je hebt lekker veel vakantie

“Als leraar heb je tijdens alle schoolvakanties vrij.” Het klopt dat de schooldeuren (het grootste gedeelte) in de vakantie dicht zijn, maar het werk stopt niet. Vaak bereiden leraren in de vakanties hun werk voor. Ook kijken docenten in de avond na en hebben ze meer activiteiten buiten werktijd. Denk aan oudergesprekken die in de avond plaatsvinden, informatieavonden en schoolfeesten of schoolkampen. Doorgaans hebben leerkrachten echter wel meer vakantiedagen dan mensen met een kantoorbaan. 

De vakantiedagen mag je alleen in de schoolvakanties opnemen. Buiten het hoogseizoen op vakantie gaan, kan dus niet. 

Vigile: werken in het onderwijs 

Ben jij enthousiast geworden over werken in het onderwijs? Vigile zoekt samen met jou naar de functie die het beste bij jou past. Je hebt de keuze uit allerlei vacatures, van leerkracht tot conciërge. Solliciteer direct of neem contact op, en Vigile gaat samen met jou op zoek naar de perfecte functie in het onderwijs voor jouw kennis en vaardigheden. 

Een baan in het onderwijs lijkt me tof!

Bekijk al onze vacatures.

Chat openen
Hallo 👋 Interesse in een nieuwe uitdaging in het onderwijs? Neem gerust contact op! Gr. Mina van Vigile