tips voor sollicitatie

Of je nu een sollicitatie hebt via videobellen of op locatie: solliciteren kun je leren! En wel met deze 12 tips.

1. Verdiep je vooraf

Verdiep je vooraf in een organisatie. Laat zien dat je interesse en goede vragen hebt. Bel vooraf of bekijk de website.

2. Kleed je representatief

Kleed je representatief aan voor de sollicitatie. De eerste indruk is heel belangrijk. Natuurlijk draait het om wat je kunt en te bieden hebt, maar wat je aan hebt, zegt veel over jou als persoon.

3. Wees altijd verzorgd

Wees altijd verzorgd. Misschien moet je door coronamaatregelen je sollicitatie online doen. Wees dan extra alert op hoe je eruitziet. Zorg dat je goed in beeld bent, ga niet eten voor de camera o.i.d. en zorg voor goede belichting.

4. Kom op tijd

Kom ruim op tijd. Ook als je je sollicitatie online doet. Zorg dan dat je op tijd klaar zit en je apparatuur werkt. Net als op locatie geldt ook bij online solliciteren dat je er op het afgesproken tijdstip bent.

5. Zet je telefoon uit

Zet je telefoon uit. Niet op trilstand, niet op zacht. Gewoon: uit. Via je telefoon krijg je zoveel meldingen die allemaal een ander geluidje hebben. Als jij denkt je beltoon stil te hebben gezet, kan WhatsApp, een nieuwsbericht of een update nog wel geluid hebben. Speel op safe en zet je telefoon uit. Zo raak je ook niet afgeleid tijdens de sollicitatie als hij licht geeft wanneer je een bericht ontvangt.

6. Let op lichaamstaal

Let op je lichaamstaal. Ongemerkt zit je aan je gezicht, schuifel je heen en weer, zak je misschien naar voren op je stoel. Dat zijn allemaal puntjes die je houding net iets minder alert maken. Let tijdens je sollicitatie dus op je houding, straal een actieve energie uit en gebruik je handen alleen om iets te benadrukken in je verhaal.

7. Maak oogcontact

Maak oogcontact. Wegkijken is een teken van onzekerheid of afwezigheid. Durf de persoon tegenover je recht aan te kijken. Daarmee laat je zien dat je aandacht hebt voor wat de persoon zegt. Andersom komt jouw verhaal sterker over als je de ander in de ogen aankijkt.

8. Wees enthousiast

Wees enthousiast, zelfverzekerd en duidelijk. Misschien voelt het wat overdreven, maar toon aan je potentiële nieuwe werkgever dat je er zin in hebt. Door je actief op te stellen, te lachen en goed verstaanbaar te praten wek je bij de persoon tegenover je ook enerige op.

9. Luister goed

Luister goed en blijf ten alle tijden gefocust. Vigile staat in het Frans voor focus en dat is een eigenschap die je in een sollicitatiegesprek goed kunt gebruiken. Luister goed naar wat er tegen je gezegd of aan je gevraagd wordt. Durf ook om uitleg te vragen als je het niet begrijpt. Daarmee toon je openheid en een proactieve houding.

10. Toon interesse

Toon interesse in je gesprekspartner. Degene die tijdens een sollicitatiegesprek tegenover je zit, wordt je nieuwe collega. Toon interesse door (persoonlijke) vragen te stellen. Daarmee maak je een leuke indruk en kom je misschien nog meer te weten ook.

11. Weet wat je kunt (en wat je niet kunt)

Ken je sterke en zwakke punten. Het is een sterke eigenschap als je je zwakke punten kent. Snap je? Tijdens een sollicitatiegesprek kun je erop rekenen dat er gevraagd wordt waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent. Wees hierop voorbereid. Zorg dat je er concrete voorbeelden bij hebt zodat je toekomstige werkgever weet wat hij aan jou heeft.

12. Sluit netjes af

Sluit het gesprek altijd netjes af. Hoe goed je gesprek ook is gegaan; het complete plaatje is er pas als je de deur uitgelopen bent. Bedankt netjes voor het gesprek, nodig uit om contact op te nemen en wens je potentiële werkgever een fijne dag. Het zijn de kleine dingen die het doen om een onuitwisbare indruk te maken!

Ben je benieuwd naar onze vacatures? Kijk dan op deze pagina!
Blijf via Facebook, Instagram en LinkedIn op de hoogte van ons aanbod.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.